I Nepal

I Nepal

Om bloggen

Denna blogg handlar om barnhemmet The Step i Nepal. Vi, Sofia & Christian Lindblom, bloggar när vi besöker de tio flickorna som bor där.

Läs mer om barnhemmet på www.thestep.se

Garden of Dreams

BarnhemPosted by Sofia Lindblom Thu, March 31, 2016 12:34:30

Garden of Dreams är tjejernas facoritplats i Kathmandu. Det är en väldigt vacker park som man har restaurerat. I många, många år var det en förvuxen djungel inne i detta parkområde. Från början var det ett gammalt Rana-palats ända fram till Rana-dynastin störtades på 50-talet. Sedan dess har ingen brytt sig om detta ställe förrän för tio år sedan. Ranorna var den familj som styrde Nepal i ett järngrepp fram till 50-talet och som såg till att Nepal aldrig utvecklades. Ex såg de till att den första bilvägen in till Kathmandu kom först i slutet på 50-talet och inga skolor tilläts.

Idag är det, hur som helst,, en vacker liten grön oas mitt inne i centrala Kathmandu och i lördags var vi där hela dagen, när det var deras lediga dag från skolan. Det var en fantastiskt mysig dag!

Det har väl inte undgått någon att de älskar att posera framför kameran?:-)
När poserandet slutade efter en stund, började de istället leka och då sprang de omkring så det var omöjligt att fånga dem på bild.Vad som var nytt för i år, var att de hade en fotoutställning från hur de såg ut mellan 50-talet och 2000-talet och t o m tjejerna tyckte det var väldigt intressant och spännande att se förvandlingen från djungel till vacker park igen.

Lotusblomma

Som vanligt avslutade vi med att vi gick ned på "fina gatan" i stan och åt lunch på Pizza Hut. Milkshake var en favorit som de inte testat förut! De indisk-inspirerande pizzorna med curry, garam masala och andra konstigheter på är onekligen lite annorlunda:-)
Lilla Manisha ovan. Hon kom till oss i december och har kommit så väl in i gruppen. Skolans rektor berättade att när hon kom, kunde hon knappt ordentlig nepalesiska, men redan kan hon både nepalesiska och hindi och pyttelite engelska. De andra äldre tjejerna tar så fint hand om henne och hjälper henne med allt. Hon kommer från extremt torftiga förhållanden och har inga föräldrar. Hon skiner alltid so en sol och när jag talade med några andra äldre tjejer, sa jag på nepalesiska att hon är lyckligt lottade som har så många fina didis (storasystrar). Så svarade en tjej så fint: "ja, men det är inte bara hon som är lyckligt lottad. Vi är alla är lyckligt lottade som har så fina bhahaynis och didis (smårsystrar och storasystrar)".

Älskade tjejer, mitt hjärta rinner över av kärlek.


Trötta var de när de åkte hem och då väntade några timmars plugg för på söndagen började final exams i skolan. Det pågår under någon vecka nu.

Gatuliv runt barnhemmet

BarnhemPosted by Sofia Lindblom Sat, March 26, 2016 05:10:19

En helig man ovan, sadhu. Han har vigt hela sitt liv åt att tillbe Guden Shiva. Sadhun går runt och lever på allmosor, sover vid olika tempel och röker cannabis som de får gratis av staten.


Nedan två bilder på sophanteringen. Tidigt på morgonen kommer människor på sop-cykeln och samlar ihop soporna som folk har slängt i kontrollerade högar mitt på gatorna. Papperskorgar eller soptunnor existerar inte, utan på kvällarna slänger man bara ut allt på sin gata och sedan på morgonen kommer sop-cykeln. Någon form av sortering verkar ske blandsoporna. Några grå runt bland soporna nämligen och sorterar om det lite grand verkar det som.


På tidiga morgnar tvättas det överallt och det är ganska härligt att gå igenom tvätt-områdena. Man samlas runt en brunn och tvättar tillsammans.


Bollywood-disco

BarnhemPosted by Sofia Lindblom Sat, March 26, 2016 04:47:39
I fredags kväll hade vi disco med dans och sång. Som vanligt, varje år, kämpar de tappert med att lära mig dansa som en superstar från Bollywoods hindi-filmer. Hopplöst fall även på denna konst, men attans så roligt ändå!
Fredagsmys med ett stort korg-fat fullt med popcorn.

Så blev vi tvungna att springa iväg och köpa läsk också. Fredagsmys!
I två timmar non-stop dansade vi. Kl 19 var vi alla helt slut och vi satte oss och tittade på en lång hindifilm, som ju alla handlar om exakt samma sak: ett par som blir förälskade, men där föräldrarna har planer för ett arrangerat bröllop. Tre timmar handlar det om kärlek kontra traditionen om arrangerade bröllop. Filmerna är fulla av drama och oändligt många vackra sånger och danser. Samtliga filmer har ett lyckligt slut nämligen att det unga förälskade paret tar sitt förnuft till fånga och slutar vara kära och istället gifter sig med den som föräldrarna har arrangerat...


Pippi Långstrump

BarnhemPosted by Sofia Lindblom Fri, March 25, 2016 18:15:45
För flera år sedan skickade våra goda vänner från Bjärred, Patrik och Anna-Karin, med oss några Pippi-dockor till tjejerna. De leker fortfarande med dem, men de har fått lite nya kläder. Denna Pippi till vänster har numera en hindi/nepalesisk sari på sig istället!:-)Bollywood star

BarnhemPosted by Sofia Lindblom Fri, March 25, 2016 18:12:02
Igår hade vi så vansinnigt roligt ihop! De lärde mig hur man skall posera framför kameran för att se ut som en riktigt vacker Bollywood-stjärna från hindi-filmerna! De instruerade in i minsta detalj och vi skrattade så in i norden åt mina hopplösa försök... Hopplöst fall liksom!:-)
Som sagt; hopplöst fall:-)


vänner hälsar på Step

BarnhemPosted by Sofia Lindblom Fri, March 25, 2016 17:57:32
Några svenskar vänner är i Nepal samtidigt som jag och igår fick de följa med till Step och träffa tjejerna. Det var en väldigt trevlig stund!ingen ström

BarnhemPosted by Sofia Lindblom Fri, March 25, 2016 09:05:22
Det är svårt att ladda upp bilder på bloggen nu. När väl internet fungerar, finns det ofta ingen ström och ibland har min dator då laddats ur... Allt blir komplicerat när det endast finns ström några timmar om dagen. Jag har knappt duschat sedan jag kom hit, eftersom det blir otroligt dåligt tryck i ledningarna när det inte finns någon ström pga någon motor som inte fungerar då. Att då fylla den vanliga dusch-hinken med vatten tar ofantligt lång tid. Varmvatten är ju bara inte att tänka på!:-)

Tjejerna är i skolan mellan kl 10 och 16. Egentligen längre eftersom de har obligatorisk samling kl 9.30 så ur vårt perspektiv skulle vi säga att skolan de facto börjar kl 9.30 och inte kl 10.00 när den faktiska undervisningen börjar. Vidare, är det flera av tjejerna som har extra-undervisning mellan kl 16 och 18 nu inför final exams, som börjar nästa vecka. De är ganska trötta nu, eftersom de inte haft en enda ledighet sedan jordbävningen i april förra året. Skolorna var stängda i över en månad efter jordbävningarna och därför har de tagit igen det nu med att ha undervisning även på public holidays. Sex dagar i veckan i skolan sedan maj 2015!

På dagarna när de är i skolan, träffar jag vänner och bekanta och dricker te i mängder. Detta år har ju alla haft förfärliga historier att berätta om jordbävnings-månaden förra året när marken gång på gång gungade och skapade och när det under en månads tid var två oerhört kraftiga skalv och oändligt många efterskalv. Varje enskild historia har berört mig så starkt och många tårar har runnit dessa dagar. Kathmandu klarade ju sig relativt bra, men byarna utanför staden kollapsade ju fullständigt och de flesta som är i huvudstaden kommer från någon by utanför. Så många, många hemska och sorgliga historier. Igår var det förresten en jordbävning här. 4.1 på Richterskalan.

När jordbävningarna väl slutade, gick det några månader och sedan stängde Indien gränsen till Nepal under fem månader och för ett land som importerar exakt allt därifrån, blev det oerhört problematiskt. Det blir brist på det mesta och hela hösten var förfärligt svår här. Det svåraste var nog att gasolen tog slut och folk tvingades laga mat över öppna eldar och eftersom det inte finns mycket skogar runt omkring här, var det även svårt att få tag på ved. Barnhemmet hade en eldstad på terassen där Neru lagade all mat över öppen eld. Även om Indien nu har öppnat gränsen igen är det fortfarande shortage of gas, så många lagar fortfarande mat över öppen eld. Barnhemmet köper nu dyr gasol på den svarta marknaden, men igår tog jag några svenska vänner till en ganska fin restaurang som jag varit på i 15 år och de hade nu en mindre meny än vanligt pga att de inte lyckats få tag på gasol och istället lagade all mat över öppen eld. Fantastiskt gott ändå!

Ikväll skall vi ha Bollywood-disco på barnhemmet och det är alltid superkul! Vi sjunger och dansar och poserar framför mobilkameran i timmar!:-)

morgonsamling på skolan

BarnhemPosted by Sofia Lindblom Fri, March 25, 2016 07:53:24
Varje morgon samlas alla elever i skift på den pyttelilla gården. De ber, gör morgongymnastik, sjunger nationalsången och gör en hygienkontroll. De äldre eleverna hjälper till och håller lite i det hela. Det ser festligt ut när de äldsta eleverna går runt och inspekterar de yngre; tittar om de har rena händer och kläder och så att inget är söndrigt.


De går i skolan mellan kl 10 och 16, men samlingen börjar kl 9.30 och eftersom det är obligatoriskt skulle vi säga att skolan de facto börjar kl 9.30 och inte kl 10.00 då den faktiska undervisningen börjar.

Next »